Teak

Teakboom in de Aburi Gardens (Ghana)

Het investeren in Hardhout is in Nederland gepopulariseerd met Teakplantages. Teak is een houtsoort die van nature bijvoorbeeld in Indonesië voorkomt. De duurzaamheidsklasse van teak uit het natuurlijke verspreidingsgebied is 1. In bijvoorbeeld Costa Rica varieert deze kwaliteit afhankelijk van de omstandigheden en de leeftijd tussen de 1 en de 3.

De kwaliteit van plantage-teak uit de nattere streken van Costa Rica[bewerken]

Er wordt vaak getwijfeld aan de (toekomstige) kwaliteit van teak-kernhout uit de nattere streken van Costa Rica. Een tegenvoorbeeld is dat bij PanAmerican Woods industrial ze zeer te spreken bleken over de kwaliteit van het kernhout van de plantages van Forestales International. Deze plantages liggen in de natte streek van Costa Rica. (De plantages van PanAmerican Woods zelf liggen in een drogere en warmere streek: het schiereiland Nicoya)

Inmiddels blijken echter wel veel teakbomen in de natte streken op grote schaal last te hebben van sterfte. Men noemt dit vaak het teaksyndroom.

Teak-aanplanten[bewerken]

Plantagelocaties[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Kadambi, K. (1972). Silviculture and management of Teak. Bulletin 24 School of Forestry Stephen F. Austin State University Nacogdoches, Texas

Externe links[bewerken]