Overleg HardhoutWiki:Foto's uploaden

Bestandsnaamgeving van plantagefoto's[bewerken]

De naamgeving van foto-bestanden is een beetje lastig. Enerzijds vind ik het aantrekkelijk als een bestandsnaam duidelijk de inhoud van het bestand beschrijft. Anderzijds, is een beschrijving van dien aard van weinig waarde zodra je er naar refereert vanuit een andere taal, zoals het Engels.

Voor de scans van de foto's die Popko en Edwin tijdens de inspectiereis van Sicirec door Latijns Amerika in 2003 heb ik bijvoorbeeld bestandsnamen gekozen die zowel de serie foto's als de inhoud van de individuele foto beschrijven. Een voorbeeld van deze naamgeving zijn Bestand:FyF 2003 Inspectie door Popko van gestorven boom in Teakwood I.JPG en Bestand:FI2003 Cantarrana opstand geblest.jpg.

Sinds ik deze wiki en haar Engelstalige zusterwiki dusdanig heb geconfigureerd dat ik alle geuploade media kan delen tussen de twee wiki's lijken deze naamgevingskeuzes iets minder gelukkig. Op mijn Engelstalig wiki hebben de pagina's die de media beschrijven namelijk dezelfde naam, bijvoorbeeld: EN:File:FI2003 Cantarrana opstand geblest.jpg. Dit heeft natuurlijk nul betekenis voor een niet-Nederlandstalig persoon en betekent dat ik alsnog een beschrijving in de foto-pagina moet opnemen.

Ik ben nu bezig een serie foto's te uploaden waar ik niet eens een serie-beschrijving in de bestandsnamen heb verwerkt. Toch heb ik bij deze meeste foto's uit deze serie nog wel een beschrijving van de locatie in de bestandsnaam verwerkt. Uiteindelijk kan ik waarschijnlijk het beste kiezen voor een systeem, waarbij de bestandsnaam slechts nog bestaat uit een beetje context en een nummer, bijv: Robinia - NL - 2009-06-21 - 1.

Eerder had het een voordeel om de bestandsnaam meteen een duidelijk bijschrift te laten zijn, omdat het op die manier makkelijk was om een fotogallerij weer te geven met automatische bijschriften. Nu ondersteund de MediaWiki extensie die ik daarvoor heb geschreven ook custom captions.

--BigSmoke (Rowan) 28 jun 2009 13:38 (UTC)