Het domein hardhout-investeringen.net is te koop, voor € 6000. Samen met hardwood-investments.net ben ik bereid beide domeinen te verkopen voor € 10,000. Geïnteresseerden kunnen contact met me opnemen op rowan@bigsmoke.us.

Overleg HardhoutWiki:Beoordelingssysteem

Uit Hardhoutbeleggingen Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Moeten de waarden van beoordelingsfactoren liefst booleaans, fuzzy of numeriek zijn?[bewerken]

Ik vind dit persoonlijk een erg moeilijke keuze. Om de moeilijkheid te verduidelijken (en – wie weet – zelf al tot een oplossing te komen), zal ik hier deze drie keuzes even kort toelichten:

  1. Een booleaanse waarde kan alleen ja of nee, waar of onwaar, 1 of 0 zijn. Een eigenschap met een booleaanse waarde zou bijvoorbeeld Goede logistieke toegankelijkheid kunnen heten. Als deze eigenschap waar is is de toegankelijkheid goed. De toegankelijkheid is niet goed als de waarde 'onwaar' is. Niet aanwezig betekent onbekend. Voorbeeld: "[[Goede logistieke toegankelijkheid::ja]]".
  2. Sicirec gebruikt voor hun beoordelingssysteem numerieke waardes. Bij hun is bijvoorbeeld de maximaal haalbare score voor "Logistiek" vijf. Binnen deze wiki zou dat er zo uitzien: "[[Logistieke toegankelijkheid::4]]".
  3. Onder fuzzy waardes versta ik definities zoals voldoende, goed, onvoldoende en slecht. Ik zie twee mogelijkheiden voor hoe dit zou kunnen werken. Één: "[[Logistieke toegankelijkheid::voldoende]]". Twee: "[[Logistieke toegankelijkheid::voldoende logistieke toegankelijkheid]]".

Nadelen van numerieke waardes[bewerken]

Numerieke waardes zijn waarschijnlijk vrij lastig. Sicirec gebruikt bijvoorbeeld de maximum hoogte van een numerieke waarde om binnen de totale beoordeling het relatieve gewicht van een specifieke beoordelingsfactor te bepalen. Dit betekent dat de maximum waarde van een beoordelingsfactor feitelijk twee dingen betekent. Inmiddels heeft Sicirec hun systeem ook al enigszins moeten reviseren om het negatieve totaaleffect van bepaalde factoren beter te kunnen accommoderen. Eerder was de totaalscore simpelweg de som van alle factoren. Nu zijn er bepaalde factoren waarvan een slechte score geamplificeerd wordt in de totaalscore. Deze situatie beschrijft goed dat een numeriek systeem nogal ingewikkeld moet zijn om een goede reflectie van de werkelijkheid te geven. Dat lijkt me niet erg handig voor een wiki die door iedereen bewerkt moet kunnen worden. In ieder geval zou het zo moeten zijn dat een numerieke waarde voor een beoordelingsfactor alleen iets zegt over deze factor en niet over haar relatieve weging tot andere factoren. En dan nog is het lastig om per factor een beoordelingsschaal te bedenken die toelaat dat alle situaties goed weergegeven kunnen worden. En het is belangrijk om dit in één keer goed te doen; mocht het nodig zijn de schaal te veranderen door bijvoorbeeld lagere minimum- en/of hogere maximum-waardes maakt dit het nodig om alle bestaande waardes bij te stellen.

Het niet gebruiken van numerieke waardes voor beoordelingsfactoren betekent overigens niet dat je geen numerieke weergave kunt geven van een set niet-numerieke waardes.

Nadelen van fuzzy waardes[bewerken]

Het voornaamste nadeel van 'fuzzy' waardes is dat ze nogal vaag zijn. Wanneer is iets 'voldoende' en wanneer is iets 'goed'? Of moet je je beperken tot alleen maar 'voldoende' en 'onvoldoende'?

maar een booleaanse waardering geeft in feite de dichotomie goed - niet goed, wat net zo fuzzy is of nog meer, want daar is ook een grens,waarvan je moet bepalen waar hij ligt en ook geeft zo'n beperkte keuzemogelijkheid -mij althans- vaak het idee dat ik er te weinig genuanceerd mee kan reageren.--Ant1nette 25 mrt 2009 13:29 (UTC)
Het lijkt me dat je over fuzzy waarden gemakkelijker kunt discussieren dan over de andere.
En een numerieke waardering zal in het hardhoutgebeuren meestal een valse schijn van exactheid leveren --Ant1nette 25 mrt 2009 13:51 (UTC)