Het domein hardhout-investeringen.net is te koop, voor € 6000. Samen met hardwood-investments.net ben ik bereid beide domeinen te verkopen voor € 10,000. Geïnteresseerden kunnen contact met me opnemen op rowan@bigsmoke.us.

Nieuwsarchief:Verkenning van een aantal Groningse Robiniaplantages

Uit Hardhoutbeleggingen Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rowan van der Molen, op 2 juli 2009:

We beginnen bij een plantage van Groen Invest Nederland in Borgercompagnie.
Het hek van een Robinia Gold perceel in Holte.

Verkenning van een aantal Groningse Robiniaplantages[bewerken]

Op zondag 21 juni heb ik samen met bosbouwer Edwin Kielman en bioloog Popko van der Molen een kleine verkenningstocht gemaakt door een aantal Robiniaplantages in Groningen. Edwin en Popko runnen samen Sicirec, een aanbieder van hardhoutbeleggingen in Latijns Amerika en het wel en wee van Nederlandse robiniaplantages is niet iets waar ze zich normaal gesproken mee bezig houden. Niettemin wilden ze graag hun expertise beschikbaar stellen voor deze wiki.

We hebben plantagelocaties bezocht van zowel Groen Invest Nederland (GIN) als van Robinia Gold. De laatste is al failliet sinds juni 2005. GIN is nog maar kortgeleden – op 12 mei – failliet verklaard.

Bezochte locaties van Groen Invest Nederland:

Bezochte locaties van Robinia Gold:

Nedmagweg, Borgercompagnie[bewerken]

De eerste plantage die we bezocht hebben was aan de Nedmagweg in Borgercompagnie. Deze plantage is aangelegd in opdracht van Groen Invest Nederland. We schatten de plantage iets meer dan tien jaar oud. [Als je weet hoe oud de aanplant precies is, laat dan even een berichtje achter op de overlegpagina.]

Popko is positief over hoe de robiniabomen er bijstaan in Borgercompagnie.
Rowan staat tussen de robiniabomen aan de Nedmagweg aantekeningen te maken.
Rowan bewondert een dikke, rechte robiniastam van GIN in Borgercompagnie.

Het grootste deel van de aanplant aan de Nedmagweg zag er goed uit. We kwamen maar één echt slechte plek tegen op de plantage.

Het is niet allemaal zonneschijn; een kale plek in de aanplant aan de Nedmagweg.
De bodembegroeiing op de kale plek.
Deze begroeiing lijkt te duiden op een te hoge vochtigheid.


Hoorn, Oude Pekela[bewerken]

Na de eerste plantage van Groen Invest Nederland bezocht te hebben, hebben we een plantage van Robinia Gold bezocht. Deze plantage bevindt zich aan de weg Hoorn in Oude Pekela.

Suikerbietenveld met op de achtergrond een plantage van Robinia Gold in Pekel.
De rand van het robiniaperceel.
Een pad tussen twee stukken van de plantage.

De plantagelocate in Oude Pekela die we bezocht hebben had een groter areaal dan de andere locaties die we die dag bezochten.

De bomen verkeerden in goede conditie.

Drie nieuwschierige bezoekers in een Robinia Gold perceel in Pekel.
Nette rijtjes met goede bomen bij Robinia Gold in Oude Pekela.
Vader en zoon bij twee mooie robiniabomen in Pekel.


Rhederweg/Parkweg, Bellingwolde[bewerken]

De volgende plantage van GIN bevindt zich bij het kruispunt van de Rhederweg en de Parkweg in Bellingwolde. We kwamen in en rondom Pekel nog een aantal robiniaplantages tegen die we niet bezocht hebben. Misschien is dat nog iets voor een latere onderneming.

Ook hier aan de Rhederweg viel het ons vooral weer op dat de plantage er wel goed bij lag, met veel goede rechte stammen.

Mooie rijtjes in de robiniaboomopstand in Bellingwolde.
De bomen zijn goed dicht op elkaar geplant, waardoor ze vooral recht omhoog gaan, tegen de natuurlijke groeivorm van robinia in.
De dunnere, zwakkere bomen gaan vanzelf dood zodra ze niets meer doen om de dikkere bomen recht omhoog te duwen.

Helaas vonden we ook op deze plantage weer wat mindere stukken. Het overgrote deel zag er in onze ogen echter goed uit.

Rowan kijkt naar een stuk van de aanplant in Bellingwolde waar de robiniabomen wat langzamer groeien.
Rowan wandelt door een minder goed stuk van de robinia-aanplant aan de Rhederweg in Bellingwolde.
Het kronendak van de robiniabomen in Bellingwolde.

Holte, Holte[bewerken]

De laatste plantage die we bezochten was weer van Robinia Gold en is gesitueerd aan de weg Holte in Holte. Zoals alle plantages die we die dag zagen, stond het grootste deel van de opstand er goed bij, met alleen een plaatselijke uitzondering.

De aanplant is volgens het bord bij het hek gedaan in het voorjaar van 1999.

Popko bekijkt de boomopstand van Robinia Gold in Holte.
Rowan nadert Edwin in het robiniabos in Holte.
Het rode paaltje markeert een hoek van een Permanent Sample Plot (PSP).
Een groot deel van de opstand bij Robinia Gold in Holte ziet er goed uit.
Strakke rijtjes bij Robinia Gold in Holte.
Deze robiniabomen in Holte zien er al mooi recht uit.
Popko loopt voorop door een slecht stuk plantage van Robinia Gold in Holte.
Popko en Rowan staan aan de rand van een lege plek bij Robinia Gold in Holte.
Struikerige rand van een lege plek bij Robinia Gold in Holte.

Plantdichtheid[bewerken]

Op de plantages die we bezochten stonden de bomen een meter uit elkaar. Dit komt neer op 10.000 bomen per hectare. Dit betekent uiteraard niet dat er ook 10.000 bomen per hectare worden geproduceerd. Dat zijn er na (zelf)dunning en selectie veel minder.

Robinia is een kwarrige boomsoort. Vrijstaand groeit een robiniaboom met veel vertakkingen richting een soort struikvorm. Dit is voor houtproductie niet ideaal. Daarvoor wil je juist een lange rechte stam. Door de plantdichtheid te verhogen, hebben ze er op de door ons bekeken Robiniaplantages voor gezorgd dat de bomen elkaar "recht trekken". Zoals alle bomen bomen groeien ze richting het licht en doordat de bomen dicht op elkaar staan, moeten ze hiervoor recht omhoog.

De bomen staan hier dicht genoeg op elkaar om rechte stammen te produceren.
De dunnere boompjes gaan vanzelf dood zodra de dikkere bomen ze helemaal overschaduwen.
Hier zie je de natuurlijke neiging van robiniabomen met te veel ruimte.

Lagere takken sterven vanzelf af door een gebrek aan licht. Deze zelfsnoei bespaart veel onderhoudswerk. Hetzelfde gebeurt met de minder goed groeiende bomen, zodat de hoogste en dikste bomen uiteindelijk overblijven voor de productie.

Het dicht op elkaar staan van de robiniabomen voorkomt ook dat (de toppen van) de bomen afbreken met sterke wind.

Er zijn grenzen aan de zelfsnoei. Bij veel bomen boven een bepaalde hoogte, zie je toch weer een splitsing van de hoofdstam (in een zogenaamde "gaffel"). Als de boom doorgroeit op die manier, breken die nieuwe vertakkingen vaak af bij de gaffel.

Breken is niet zo erg boven een bepaalde hoogte; de meeste productiewaarde van een boom zit grofweg in de onderste vier à zes meter van de stam.

Doordat de bomen elkaar omhoog stuwen, beginnen de dikke vertakkingen (die vaak breken) pas hoog zodat er genoeg productiehout overblijft.
Deze boom is uit elkaar getrokken door een te zware gaffel.
Deze robiniaboom stak te ver boven het kronendak in Holte uit en is afgebroken door de wind.

Onderhoud[bewerken]

Het onderhoud dat gepleegd moet worden op de robiniaplantages is heel beperkt en hoeft daardoor gelukkig ook niet veel te kosten. Het zou voor berooide beleggers een hele realistische optie zijn om zelf hun perceel in te gaan met wat snoeigereedschap en gezond verstand en het toch beter te doen dan de onderhoudsteams die zichtbaar bezig zijn geweest. Die hebben op sommige plekken namelijk prutswerk geleverd. Dat is jammer van de moeite en het geld.

Een voorbeeld van onnodig onderhoud is het handmatig dunnen van de opstanden. Dit is niet alleen nutteloos, omdat de dunnere, slecht groeiende boompjes die dan weggezaagd worden toch wel uit zichzelf doodgaan. Het is ook nog eens gevaarlijk, vooral als het te vroeg gebeurt, wanneer er in de gedunde bomen nog veel leven zit. Als de slechtere bomen namelijk nog genoeg licht krijgen om door te groeien betekent dat dat ze de beter bomen nog beschermen (tegen de wind), maar vooral dat ze ervoor zorgen dat dat licht niet van opzij op de beter bomen valt zodat die weer meer groei opzij (waterlot) krijgen.

Je zou kunnen argumenteren dat het kappen (en het laten liggen als compost) van de onnodige bomen zorgt voor minder voedselconcurentie, maar zoals al gezegd zorgt het ook voor minder lichtconcurentie op een moment dat het kronendak van de betere bomen nog niet sluitend genoeg is om de slechtere bomen te doen sterven. Zodra die gestorven zijn, vallen ze bovendien vanzelf een keer om waardoor de voedingsstoffen die ze hebben opgenomen weer vrijkomen, ook al is dat wat later.

Deze robiniaboom in Holte is zeer recentelijk gesnoeid, maar erg ver van de stam af.
Ook deze robiniaboom in Holte is opvallend ver van de stam af gesnoeid.
Doordat de vertakking zo ver van de stam gesnoeid is, ontstaan er nieuwe uitlopers op de tak i.p.v. dat deze doodgaat.
Een duidelijk voorbeeld van een mooie robiniastam waar wat snoeiwerk van nut zou zijn.
De dikke linkertak van deze robiniaboom in Bellingwolde wordt een tweede, concurerende stam.
De dikke zijtak links is al een prominent onderdeel van het robinia kronendak in Bellingwolde.

Looptijd[bewerken]

Beleggers in Robiniabossen is beloofd dat ze binnen 20 jaar een prachtopbrengst zouden hebben. Dit werd door Bosbouwers al nooit serieus genomen en als je nu kijkt naar de dikte van tien-jarige bomen, moet het voor iedereen duidelijk zijn dat je toch echt moet rekenen op een looptijd van 30 tot 40 jaar voordat het economisch is om te kappen.

Dit is een stam die we schatten op iets meer dan tien jaar oud.
Popko bekijkt een mooie robiniaboom van GIN in Borgercompagnie.
Close-up van een robiniastam.

Conclusie[bewerken]

Het is ons reuze meegevallen hoe de plantages er gemiddeld bijstaan. De bomen lijken door de hoge plantdichtheid elkaar goed omhoog te trekken. Je ziet ook duidelijk hoe de stammen naarmate ze dikker worden ook rechte worden.

Het is ons weer eens gebleken dat de voorgespiegelde looptijden van soms zelfs maar 8 maar meestal rond de twintig jaar volkomen belachelijk zijn. Een behoorlijke houtoogst valt er pas te halen na 30 tot 40 jaar.

Maar ook na meer dan 30 jaar is het zeer de vraag of er ooit een positief rendement te halen valt op de vaak absurd hoge instapprijzen.

Voor de berooide robiniabelegger die toch nog enige opbrengst wil afwachten, is het belangrijk om het grondeigendom in eigen handen te hebben/krijgen zodat je zelf het meest winstgevende kapmoment kunt afwachten, zonder afhankelijk te zijn van een stel clowns die vinden dat je na 20 jaar al kan kappen. Dit geldt natuurlijk des te meer nu deze clowns failliet zijn.

Voor het onderhoud kun je zelf om de paar jaar een paar dagen lekker gaan klussen met beleggers die in hetzelfde schuitje zitten. Het onderhoud hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en ik zal proberen om een simpele onderhoudsgids op deze wiki te publiceren voor wie geïnteresseerd is. Ik zou zeggen: maak er gebruik van dat het hier niet om een belegging gaat in verre tropische landen. Luister nog maar eens opnieuw naar de verkooppraatjes: het is allemaal vlakbij en je kunt het zelf in de gaten houden. Ik hoop in ieder geval dat dit verslag helpt om het geheel een beetje dichter bij te halen en te demystificeren.

Zie ook[bewerken]