Het domein hardhout-investeringen.net is te koop, voor € 6000. Samen met hardwood-investments.net ben ik bereid beide domeinen te verkopen voor € 10,000. Geïnteresseerden kunnen contact met me opnemen op rowan@bigsmoke.us.

Nieuwsarchief:Eindelijk verbod op illegaal hout in Europa

Uit Hardhoutbeleggingen Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over een nieuwsitem dat door Milieudefensie is gepubliceerd op 11 oktober 2010.


Eindelijk verbod op illegaal hout in Europa[bewerken]

Milieudefensie is blij dat de Europese Unie heeft ingestemd met een wet die illegaal hout verbiedt op de Europese markt. Het Europees Parlement was in juli 2010 al met de wet akkoord gegaan. Niet alleen wordt illegaal hout verboden, ook moeten bedrijven in Europa houtproducten uit risicolanden onderzoeken en het land van herkomst te allen tijde kunnen traceren. Milieudefensie heeft jarenlang gestreden voor een verbod op de import van illegaal hout. De handel in illegaal gekapt hout is vanaf begin 2013 in Europa verboden. Nu is het zaak dat de wet goed geimplementeerd wordt, met een goed monitoringssysteem en sterke sancties.

De Europese markt voor hout is een van de grootste ter wereld. Illegale houtkap is niet alleen desastreus voor het milieu, het ondermijnt ook bedrijven die eerlijke en verantwoorde houthandel willen drijven. De kap zorgt voor sociale conflicten met de lokale bevolking en financieel verlies voor bosrijke ontwikkelingslanden. Per jaar lopen ontwikkelingslanden ongeveer 12 miljard euro mis door illegale houtkap. Daarnaast gaat illegale houtkap vaak hand in hand met georganiseerde misdaad, het witwassen van geld en in sommige gevallen zelfs burgeroorlogen. De nieuwe Europese wet is het begin van het einde van deze destructieve markt en maakt een gelijkwaardige en eerlijke markt mogelijk, zodat bedrijven en afnemers beter in staat zijn om op verantwoorde wijze te opereren.

Zwakheden[bewerken]

De wet kent echter ook zijn zwakheden. Overtreders van de wet worden weliswaar beboet in lijn met de schade die is veroorzaakt, maar hij treedt pas over twee jaar in werking en kent geen minimumboetes of sancties op EU-niveau. Daardoor is het risico groot dat bedrijven zullen uitwijken naar landen die de laagste boetes hanteren. Gedrukte materialen, zoals boeken, vallen de komende vijf jaar niet onder de wet, hoewel de jaarlijkse import van deze producten goed is voor zo’n 3,2 miljard euro.

Milieudefensie heeft, samen met andere organisaties, tien jaar lang campagne gevoerd voor een wet die een einde maakt aan de illegale houthandel in Europa. Bewijs van illegale praktijken, overleg met de houtsector, lobbygesprekken en directe acties hebben eindelijk geleid tot dit succes. Noodzaak is nu dat deze wet snel wordt geïmplementeerd en dat bedrijven hun verplichtingen nakomen.

Verwante onderwerpen[bewerken]

Externe links[bewerken]