Het domein hardhout-investeringen.net is te koop, voor € 6000. Samen met hardwood-investments.net ben ik bereid beide domeinen te verkopen voor € 10,000. Geïnteresseerden kunnen contact met me opnemen op rowan@bigsmoke.us.

Nieuwsarchief:Eigenaar robiniabossen in Noorden failliet

Uit Hardhoutbeleggingen Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over een nieuwsitem dat door DVHN is gepubliceerd op 12 mei 2009.

Eigenaar robiniabossen in Noorden failliet

den bosch/groningen -

Groen Invest Nederland BV, eigenaar van tientallen hectares robiniabos in het Noorden, is failliet. Vorige week werd al uitstel van betaling aangevraagd.

Groen Invest dacht eind jaren negentig een slaatje te kunnen slaan uit het ingestelde importverbod op tropisch hardhout. Met robinia zou een boomsoort zijn gevonden dat tropisch hardhout kon vervangen. De acacia zou in Nederland kunnen groeien. Met 70 miljoen euro aan investeringkapitaal van 5000 beleggers werden met name in het Noorden gronden aangekocht waar de robiniaboom werd aangeplant. Rendementen van zeven keer de inleg werden in het vooruitzicht gesteld, maar de plantages mislukten vanwege de te vochtige bodem en muizenplagen.

Het investeringskapitaal lijkt verdwenen. Volgens directeur Frans van der Heijden (64) van Groen Invest is het grootste deel gestoken in de aankoop en inrichting van de hardhoutplantages. Ook zijn er later, toen de boom in Noord-Nederland niet bleek groeien, alternatieve plantages aangekocht in onder andere Frankrijk en Roemenië. Ook daar zou de boom zijn mislukt.

Wat er nu met de als verloren te beschouwen noordelijke plantages gaat gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Een advocaat heeft vorige week namens 1100 van de 5000 gedupeerde beleggers beslag laten leggen op 700 hectare mislukt robiniabos van Groen Invest.