Groenewoud

{{#evp:youtube|Anw0OkYrtQg|Groenewoud promotiefilmpje|right}}

Groenewoud BV is een malafide aanbieder van teak-, vanille- en grondbeleggingen in Costa Rica. Nadat begin 2008 bleek dat directeur Jos van Veen niet (meer) aan zijn verplichtingen voldeed, heeft een groep beleggers zich ingespannen om te redden wat er te redden viel, welk proces bemoeilijkt werd door tegenwerking van van Veen. Saillant voorbeeld hiervan: hij sloot ten tijde van de onderhandelingen over een overname van het bedrijf door de beleggers, in het geheim een hypotheek van zo'n 300.000 dollar af, met een woekerrente (60% per jaar) + het aan de bank vervallen van het onderpand i.g.v. wanbetaling. Waarbij als onderpand dienst deed een gedeelte van de over te dragen grond. Dit feit kwam pas aan het licht, toen menG voor de officiele overdracht bij de notaris zat en betekende een verdere schade voor de investeerders.

Plantages[bewerken]

Foto uit 2008 van 12-jarige teak op Finca La Palma.


Volgens mij missen hier ook nog een paar plantages. Welke? --BigSmoke (Rowan) 25 mei 2009 14:17 (UTC)

Het is grote onzin dat er een hypotheek is afgesloten met een woeker rente van 60%. In de leenovereenkomst stond dir vermeld indien de aflossingen te laat zouden plaats vinden er een rente van 60% berekend zou worden. Dit is standaard in iedere leenovereenkomst in Centraal-Amerika. De lening is gebruikt om de publieke weg naar Finca Pacifico 1 op te knappen. Van deze werkzaamheden is een contract aanwezig en facturen. De renovatie werkzaamheden van de weg en brug zijn gerealiseerd door Masterplan s.a. in Costa Rica.

Indien de deelnemers goed hadeen geluisterd had het project gewoon doorgang kunnen hebben, zij het zonder maandelijkse voorschotten. Nu, door de faillisements aanvragen door een paar onnozele deelnemers (5 stuks) zal alleen de curator er flink aan gaan verdienen, hij heeft al ruim 1.100 uren geschreven, terwijl alles financiele transacties via de bank zijn gedaan en dus traceerbaar zijn. meer dan 150 uur onderzoek zou niet nodig zijn. Resultaat van deze kampioen curator uren maker.... er blijft niets meer over voor de deelnemrs en dit prachtige project zal sterven dank zij slecht 5 deelnemers. Geschreven door Jos van Veen, ik zie ook BIg Smoke, met reacties, waarom geeft deze heer niet gewoon zijn echte naam op ?

Organisatie[bewerken]

  • Groenewoud Bosbouwprojecten B.V.
  • Forestales y Frutales Groenewoud S.A. (PFFG) is een dochteronderneming van de BV.
  • ArteVerde S.A. heeft een tijd lang de leiding gehad over de aanplant en het onderhoud.

Groenewoud geschiedenis[bewerken]

...

Nieuws m.b.t. Groenewoud[bewerken]

Ander nieuwsitem toevoegenRapportages[bewerken]

Bartels Advocaten[bewerken]

In het eerste kwartaal van 2008 is Bartels Advocaten een onderzoek gestart naar Groenewoud en de daaraan gerelateerde (rechts)personen. Dit naar aanleiding van vragen van een kleine groep van beleggers in de richting van wie een achterstand was ontstaan in de (maandelijkse) rentebetaling. Lees verder op de website van Bartels.

Teak-Opstand over Groenewoud BV[bewerken]

Stichting Teak-Opstand besteedt een alinea op haar website aan het bedrijf:

Groenewoud Bosbouwprojecten BV biedt een belegging met een rendement van 38% op jaarbasis, gebaseerd op een teakplantage in Costa Rica, alsmede de opbrengsten van vanilleplantages. Hoe dat allemaal werkt is uiterst vaag.
Maar Groenewoud garandeert wel een maandelijks rendement van 1,5% (en dat is nog maar een voorschot!).
De kans dat het allemaal gaat zoals beloofd is eigenlijk nihil. In 2001 beschikte het fonds al niet meer over enig kapitaal. Dat dit fonds 20 jaar overleeft en dat er dan ook nog uitbetaald gaat worden, die kans ligt ver beneden de 1%.

VOFP over Groenewoud[bewerken]

Ook de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners schrijft over Groenewoud BV en haar Vanilleprojecten: VOFP analyse Groenewoud vanilleprojecten

Verwante onderwerpen[bewerken]

  • Jos van Veen, de plantagedirecteur
  • SKVG (Stichting kwaliteitscontrole Vanilleprojecten Groenewoud)
  • SHGP (Stichting Herstructurering Groenewoudprojecten)
  • SODG (Stichting Onderhoudsgelden Deelnemers Groenewoud)
  • SOPG (Stichting Onderhoudsgelden Participanten Groenewoud)
  • Las Dos Manos Verde, de britse limited

Externe links[bewerken]

Het is, als u aanvullingen of correcties op de inhoud van deze pagina heeft, erg gemakkelijk om de pagina te wijzigen. De bewerk functie van iedere pagina is zo intuïtief dat u alleen maar hoeft te kunnen typen om een pagina te bewerken. Bovendien kunnen mislukte wijzigingen altijd weer gemakkelijk ongedaan gemaakt worden.